Tajemniczo brzmiąca nazwa Triphala to w tłumaczeniu po prostu trzy zioła. Znana od wieków mieszanka to połączenie ekstraktu lub sproszkowanych owoców: amli, bibhitaki oraz haritaki.
Pochodzenie
Triphala wywodzi się z Indii, gdzie jest stosowana jako jeden ze składników podstawowej diety i od pokoleń wykorzystuje się ją w ajurwedzie (tradycyjnej, naturalnej medycynie indyjskiej) w leczeniu rozmaitych dolegliwości związanych głównie z układem trawiennym. Oczywiście, to nie jedyne zastosowanie tego specyfiku.
Na czym polega fenomen Triphali?
Wszystkie trzy składniki: amla, bibithaki i haritaki mają właściwości lecznicze i każdy z nich korzystnie wpływa na różne obszary zdrowotne naszego organizmu, ale dopiero połączone stają się wyjątkową mieszanką o bardzo szerokim zastosowaniu. To właśnie dzięki połączeniu tych sprawdzonych składników, Triphala stała się tak popularna i często stosowana.
Niektóre wskazania do stosowania
Triphala, dzięki mieszaninie wspomnianych wyżej składników ma szerokie działanie prozdrowotne. Skutecznie działa m.in. na:
- zaparcia, uporczywe biegunki, wzdęcia, zgaga
- zespół jelita drażliwego
- niestrawność lub inne dolegliwości trawienne
- przedwczesne starzenie się
- anemię
- ogólne osłabienie organizmu
- hemoroidy
- uchyłkowatość jelita grubego
- nadwagę i otyłość
- osłabioną odporność
- nadciśnienie tętnicze
Wsparcie dla układu trawiennego
Triphala jest stosowana w bardzo wielu schorzeniach, jednak najczęściej znana jest większości osób z pozytywnego wpływu na proces oczyszczania i odżywiania układu trawiennego.
Poleca się ją przede wszystkim osobom, które chcą wesprzeć usuwanie zbędnych tłuszczów oraz toksyn z organizmu, mają problemy z regularnym wypróżnianiem oraz trawieniem i chcą spróbować naturalnych metod leczniczych. Triphala działa wspierająco dla prawidłowego funkcjonowania jelit, dzięki czemu pomaga uniknąć wzdęć, a także zadbać o regularność wypróżnień. Ta naturalna mieszanka wykazuje również właściwości detoksykacyjne dla wątroby i krwi. Alma, haritaki i bibithaki działają wspierająco w przypadku kurczowego bólu jelit, pomagając łagodzić ich pracę, zmniejszając ryzyko wystąpienia uporczywych biegunek. Triphala po konsultacji z lekarzem może być również przyjmowana wspomagająco dla tradycyjnych terapii przy zapaleniu jelita lub wątroby, żółtaczce czy osteoporozie. Wspierając trawienie Triphala poprawia także wchłanianie witamin i innych składników odżywczych oraz wspomaga walkę z bakteriami i wirusami działając przeciwzapalnie.

Triphala, a odchudzanie
Ta indyjska mieszanka zalecana jest również dla osób z otyłością lub tych, które chcą zdrowo zredukować masę ciała. Działanie w tym zakresie Triphala wykazuje przede wszystkim poprzez pobudzenie przemiany materii, wsparcie procesów trawiennych, tonizowanie układu pokarmowego oraz uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Będące jej częścią owoce naturalnie wspomagają zwalczanie tłuszczaków, a także działają wspierająco w walce z otłuszczonymi narządami wewnętrznymi. W przypadku tych i innych schorzeń Triphala może być zatem wartościowym wsparciem docelowej terapii.
Inne zastosowania ziołowej mieszanki
Włączenie w dietę tych trzech wspomnianych wcześniej składników jest wartościowe nie tylko dla samego układu trawiennego. Mają one pozytywny wpływ na cały organizm i mogą np.: działać wspierająco na układ odpornościowy. Dodatkowo od wielu lat na indyjskich uniwersytetach są prowadzone badania dotyczące możliwości wykorzystania Triphali w terapiach guzów nowotworowych.
Warto także wspomnieć, że zioła zawarte w Triphali usprawniają krążenie i działają na zwiększenie liczby czerwonych krwinek poprzez swój korzystny wpływ na układ krwionośny. Z kolei znajdujące się w Almie (będącej składnikiem mieszanki), antyoksydanty mają najlepszą skuteczność w walce ze starzeniem się skóry, serca i mózgu, przez co poleca się je zwłaszcza osobom narażonym na stres. Warto również powiedzieć o pozytywnym wpływie innego składnika - Bibithaki - na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz cholesterolu frakcji HDL zwanego też dobrym cholesterolem.
Obecnie Triphala swoje zastosowanie znajduje głównie w naturalnej medycynie, ale coraz częściej wykorzystuje się ją również w kosmetyce, ze względu na to, że opóźnia oznaki starzenia się organizmu oraz korzystnie działa na poprawę kondycji skory, włosów i paznokci.
Czy warto zainwestować w Triphalę?
Mając na uwadze to jak szeroki wachlarz zastosowań nam daje i w ilu dolegliwościach może wesprzeć tradycyjne terapie, bardzo prawdopodobne jest, że wiele osób znajdzie dla siebie korzyści z jej stosowania. Szczególnie teraz kiedy w najbliższym czasie będziemy mieć wiele okazji do spotkań z bliskimi przy stole pełnym smakołyków warto zadbać o swój układ trawienny i wspomóc jego działanie naturalnymi składnikami, a przy okazji przyspieszyć przemianę materii, by utrzymać prawidłową wagę ciała.
Triphala, 60 kapsułek, vege, wzdęcia, wypróżnianie, opuchnięcia, formuła ajurwedyjska
- Wegańskie kapsułki z Triphali.
- Certyfikowane jako organiczne przez Soil Association.
- 100% naturalny suplement 60 kapsułek.
- Formuła ajurwedyjska.