WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW TRUE VEDA

ORGANICZNY OWOC GRANATU

Od dawien dawna owoc granatu uosabia witalność, energie i długie życie w zdrowiu. Już w starożytności wykorzystywano owoc granatu w żywieniu, przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość potasu, żelaza, błonnika, kwasów organicznych a także składników wykazujących aktywność przeciwbakteryjną.

Oczywistą wiadomą jest, że regularne przyjmowanie ekstraktu z granatu przyczynia się do poprawy kondycji całego organizmu.

  • Działa antyoksydacyjnie, tzn. chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników; co czyni go jednym z najskuteczniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do minimalizacji ryzyka występowania zmian miażdżycowych w organizmie.
  • Owoc granatu jest źródłem wysokiego stężenia witaminy C, niacyny,  błonnika, potasu, kwasów organicznych a także białka.
  • Ekstrakt z granatów pozytywnie wpływa na układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi jak i opóźnia procesy starzenia. 
  • Ekstrakt z tego wyjątkowego owocu stymuluje proces regeneracji skóry.
  • Działa stymulująco na fibroblasty (komórki tkanki łącznej, które odpowiadają za wytwarzanie włókien białkowych budujących tkankę) do syntezy kolagenu i elastyny.
  • Nawilża, poprawia elastyczność i jędrność skóry.
  • Odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie wykazującą objawy starzenia się.
  • Działa witalizująco, delikatnie ściągająco i niwelująco otwarte pory.
  • Wpływa na odpowiednie ukrwienie oraz zdrowy koloryt skóry.
  • Dla mężczyzn, ekstrakt z owocu granatu również oferuje wyjątkowe korzyści, ma bowiem zbawienny wpływ na profilaktykę prostaty. 
  • Ponadto, wśród terapeutycznych właściwości tego owocu wymienia się również łagodzące objawy menopauzy czy też zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
  • Owoc granatu może mieć również wpływ na poprawę libido. Sok z granatu wykazuje działania antystresowe, poprawiające nastrój jak i pomaga się zrelaksować. 
  • Ponadto, korzystnie oddziałuje na serce i poprawia doznania erotyczne.

ORGANICZNA ZIELONA HERBATA

Mimo, iż zielona herbata sama w sobie nie wyleczy nas z konkretnej choroby, nie uznawana za lek, cechuje się wysoko terapeutycznym wpływem na organizm i okazuje się być skuteczną metodą w radzeniu sobie z różnymi dolegliwościami czy schorzeniami.

  • Zielona herbata działa korzystnie na krążenie i usprawnia procesy trawienne, ponadto wzmacnia kości i obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Zielona herbata bardzo często zalecana jest cukrzykom- jak dowodzą badani, chroni ona przed skokami cukru we krwi. 
  • Zielona herbata stanowi również ochronę przed różnymi dolegliwościami i schorzeniami takimi jak zawał serca czy zwężanie się naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
  • Ekstrakt z zielonej herbaty uefektywnia odchudzanie, z uwagi na zawarte polifenole, które pozytywnie wpływają na redukcje tkanki tłuszczowej zawartej w organizmie. Pobudzają one proces rozpadu tłuszczu, umożliwiają jego szybsze spalanie oraz usprawniają proces niszczenia komórek tłuszczowych. Właściwości odchudzające zielonej herbaty zawdzięcza się ponadto zawartym w niej katechinom, a konkretnie substancji – galusan epigallokatechiny (EGCG). Katechiny zawarte w tej roślinie mają fundamentalny i wielokierunkowy wpływ na degresję tkanki tłuszczowej. Ograniczają one wchłanianie tłuszczów z pożywienia, nasilając jednocześnie ich zużycie przez organizm.
  • Zielona herbata powszechnie stosowana jest również jako antidotum na problemy żołądkowe oraz wzdęcia.
  • Ekstrakt z zielonej herbaty intensyfikuje aktywność poszczególnych enzymów trawiennych, usprawnia utlenianie tłuszczów, dobroczynnie działa również na metabolizm wątrobowy stymulując dodatkowo termogenezę.
  • Związki aktywne zawarte w zielonej herbacie wzmacniają organizm poprzez substancje polifenolowe, zmniejszają degradację witaminy C w organizmie i wydłużają jej aktywność, dzięki czemu wykazują wielokierunkowe, pielęgnacyjne działanie tej witaminy na organizm.
  • Związki polifenolowe o których mowa, charakteryzują się właściwościami antyutleniającymi, dzięki czemu skutecznie redukują wolne rodniki, uchodzące obecnie za główną przyczynę starzenia się. Polifenole zawarte w zielonej herbacie wykazują lepsze działanie antyrodnikowe niż takie witaminy jak E i C, co czyni je niemal najskuteczniejszymi antyutleniaczami.
  • Warto wspomnieć również, że zielona herbata wspomaga zdolności umysłowe i fizyczne, wpływa również pozytywnie na samopoczucie i koncentrację.

ORGANICZNA AMLA           

Amla (agrest indyjski) to owoc, który dzięki swoim właściwościom leczniczym od lat znajduje zastosowanie w medycynie Indii, skąd pochodzi. W Ajurwedzie wszystkie części rośliny, nie tylko owoce, są stosowane w celach odmładzających.

  • Amla przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn. 
  • Wzmacnia serce i oczy.  
  • Amla nie powinna być pomijana przy przeziębieniu czy gorączce. Nie tylko łagodzi ona kaszel, ale działa również przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie a także antywirusowo czy nawet przeciwbólowo. Generalizując, wzmacnia odporność.
  • Agrest Indyjski usprawnia metabolizm i wspomaga trawienie. Działa zapobiegawczo na wrzody żołądka, pomagając przy niestrawnościach.
  • Wykazuje działania ochronne komórek przed wolnymi rodnikami. 
  • Co w obecnych czasach bardzo ważne… Amla zmniejsza podatność na stres, działa regenerująco, a co za tym idzie, wspiera organizm w stanach przemęczenia.
  • Organiczna Amla normuje poziom cukru we krwi, co niezwykle ważne jest podczas odchudzania.
  • Obniżając poziom cukru we krwi, redukuje napady „wilczego” głodu, sprzyja w walce z otyłością i nadwagą.
  • Amla słynie również z wysokiej zawartości witaminy C, ma wiele właściwości zdrowotnych – wzmacnia nie tylko układ odpornościowy ale również kości i stawy, wspomaga także funkcjonowanie układu krążenia.
  • Witamina C wypełnia i wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziałając łatwemu powstawaniu sińcówkrwotokom czy krwawieniom z jamy ustnej.
  • Amla wykazuje działanie obniżające także poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi.
  • Oprócz wysokiej dawki naturalnej witaminy C owoc Amli posiada w swoim składzie znaczącą porcję naturalnych flawonoidów, kwasu galusowego i kwasu elagowego. 
  • Jak donoszą badania, Amla wykazuje działania ochronnie na narząd wątroby, może też być ona pomocna przy leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
  • Amla szczyci się również silną pozycją w czołówce produktów najbardziej obfitych w kwas askorbinowy.
  • Co nie powinno umknąć uwadze, Amla jest zwyczajowo stosowana przez kobiety w Indiach jako środek do pielęgnacji, poprawiający zarówno kondycję włosów jak i skóry. Stosowanie ekstraktu z Amli zapewnia włosom blask i grubość, sprawia, że struktura włosów jest bardziej jedwabista, wpływa pozytywnie na naturalny kolor odświeżając go i jednocześnie hamując pochopne siwienie włosów.
  • Amla wykazuje również działanie lecznicze przy zapaleniu spojówek, osłabionym widzeniu, wpływa też pozytywnie na mnóstwo innych schorzeniach oczu. 
  • Ponadto, Amla jest pomocna w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak: anemia, przeziębienia, artretyzm, obstrukcje, cukrzyca, osteoporoza, gruźlica, nieżyt żołądka, zapalenie wątroby, niestrawności, różnego rodzaju alergie, ogólne osłabienie, hemoroidy.

ORGANICZNA ASHWAGANDHA

Występująca również pod nazwami: witania ospała, śpioszyn lekarski czy indyjski żeń-szeń, to roślina, która dzięki swoim dobroczynnym właściwościom i terapeutycznemu działaniu znalazła zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej jako środek na wiele różnych schorzeń i zaburzeń. Wymienić tu można między innymi zaburzenia snu, gruźlicę, zapalenie oskrzeli, astmę, artretyzn, bielactwo, bóle kręgosłupa, zaburzenia miesiączkowania, czkawkę i przewlekłe choroby wątroby. Co ważne, medycyna ajurwedysjka korzysta z dobroci całego zioła, każdej jego części, od korzenia po liście. 

W zielu rośliny można znaleźć witanolidy o właściwościach nie tylko przeciwbakteryjnych, ale również przeciwnowotworowych. Korzeń natomiast pełen jest glikowitanolidów, działających adaptogennie (tzn. wspomagająco na odporność organizmu).

  • Najpopularniejszą właściwością Ashwagandhy jest jej pozytywny wpływ na kondycje fizyczną oraz psychiczną. 
  • Wspomaga koncentrację i wzmacnia pamięć.
  • Pomocna jest w walce ze stresem i ogólnym osłabieniem organizmu. 
  • Stosowanie Ashwagandhy poprawia pamięć i koncentracje za co najprawdopodobniej odpowiedzialne są zawarte w niej glikowitanolidy.
  • Jak wykazują badania, efektywność oddziaływania antydepresyjnego substancji zawartych w witani ospałej jest zbliżona do tej, którą uzyskuje się przy podawaniu imipraminy (leku przeciwdepresyjnego) na skutek czego, może ona stanowić pomoc osobom zmagającym się z depresją. 
  • Stosowanie indyjskiego żeń-szenia może korzystnie wpływać także na dolegliwościami na tle psychicznym. 
  • Jak przekonują Indyjscy naukowcy, śpioszyn lekarski może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia chorych na schizofrenię, czy też zmagających się z zespołem metabolicznym, który występuje jako skutek przyswajania leków przeciwpsychotycznych. 
  • Ekstrakt z Ashwagandhy pozytywnie wpływa na kondycje psychiczną pacjentów cierpiących na chorobę afektywną dwubiegunową
  • Dobroczynne działanie tej rośliny pomocne okazuje się być w przypadku stanów lękowych czy nerwicy
  • Ekstrakt z Ashwagandhy obejmuje również poprawę procesów regeneracyjnych organizmu.
  • Ten indyjski żeń-szeń od lat stanowi przedmiot badań naukowców. Najświeższe badania wskazują, iż roślina może stanowić skuteczną pomoc w walce z chorobą Alzheimera.  Jak dowiodły badania, proces tworzenia się zwłóknień w mózgu, przy stosowaniu ekstraktu z Ashwagandhy uległ spowolnieniu niemal o 50 procent.
  • Ostatnimi laty, witania ospała badana jest również pod względem radzenia sobie z nowotworami. Jak wynika z obserwacji, witanolidy, zawarte w roślinie mogą ograniczać postępowanie poszczególnych nowotworów, m.in: raka płuc, raka piersi, trzustki czy nawet jelita grubego
  • Co warto podkreślić, Ashwagandha jest efektywnym remedium wspierającym pacjentów podczas chemioterapii. Substancje jakie zawiera ta roślina osłabiają postępowanie neutropenii. Przyjmowanie żeń-szenia indyjskiego podczas chemioterapii, jak twierdzą pacjenci, poprawia ogólne samopoczucie oraz obniża uczucie zmęczenia.
  • Regularne przyjmowanie Ashwagandhy zabezpiecza wątrobę przed negatywną aktywnością toksycznych związków. Dzięki zawartymi w roślinie witanolidami, ekstrakt wpływa redukująco na ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru we krwi. Ponadto okazuje się być efektywnym suplementem diety w terapii zwyrodnienia stawów.
  • Coraz częściej można spotkać się z informacją, że Ashwagandha może stanowić efektywną metodę walki z niepłodnością u płci męskiej. Jak dowiodły badania, u mężczyzn stosujących ekstrakt z Ashwagandhy doszło do znaczącej poprawy jakości nasienia oraz poziomu ruchliwości plemników.

ORGANICZNA ZŁOTA KURKUMA

Kurkuma to popularna przyprawa, której właściwości wykorzystywane są od dawien dawna nie tylko w kuchni, ale również, co istotne w tradycyjnej medycynie Ajurwedy. 

Specyfik swoje zastosowanie przedstawia m.in. w redukowaniu bóli miesiączkowych, w nieprzyjemnych dolegliwościach żołądkowych a także w leczeniu ciężko gojących się ran i blizn. Za niesamowite właściwości lecznicze odpowiadają przede wszystkim zawarte w Kurkumie związki kurkuminy, czyli polifenolowi.

Od starożytnych czasów w medycynie Dalekiego Wschodu stosowano Kurkumę w celu łagodzenia chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, wrzodów, niedrożności dróg żółciowych oraz stanów zapalnych. Wciąż badana, przedstawia naukowcom znacznie szerszy wachlarz działań.

  • Kurkumina jako fundamentalny składnik kurkumy wykazuje silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco. Ochrania organizm przed różnymi przewlekłymi schorzeniami, chorobami.
  • Kurkumina jest potężnym antyoksydantem. Posiada bardzo silne działanie przeciwzapalne, oczyszczające wątrobę, poprawiającą funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko występowania chorób mózgu. Może również przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Wszystko za sprawą zawartości tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie. Naukowcy przypuszczają, że tumeron może być wykorzystywany w leczeniu choroby Alzheimera czy udaru mózgu.
  • Ponadto kurkumina spowalnia procesy starzenia, poprawia ogólną kondycję organizmu, ma zbawienny wpływ na serce, a szczególnie poprawia działanie śródbłonka, chroniąc przed różnymi chorobami serca czy też problemami z ciśnieniem.
  • Główny składnik kurkumy pozytywnie wpływa na osoby mające problemy ze stawami, Kurkuma przewyższa skutecznością niektóre leki na artretyzm. Silne działanie przeciwzapalne w połączeniu z łagodzeniem bólu stanowi mocną broń kurkumy w coraz powszechniejszym zapaleniu stawów. W tym przypadku również naukowcy docenili skuteczność i moc kurkumy.
  • Główny składnik Kurkumy przydatny okazuje się być również w leczeniu depresji, z uwagi na charakteryzujący go potencjał przeciwlękowy jak i przeciwdepresyjny. Wykazuje korzystny wpływ na serotoninę, znaną powszechnie jako hormon szczęścia czy dopamina, odpowiadającą za pozytywne nastawienie i emocje, mowa tu głównie o uczuciu radość i motywacji do działania. 
  • Ponadto, Kurkuma oczyszcza krew i normalizuje poziom cholesterolu
  • Jak dowodzą badania, zawarte w Kurkumie polifenole, wykazujące działania przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, stosowane mogą być w leczeniu wielu nowotworów, między innymi nowotworu skóry, płuc, jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelita cienkiego, trzustki, wątroby, prostaty, gruczołu piersiowego czy też macicy.
  • Ze względu na swoją siłę antyoksydacyjną oraz przeciwzapalne właściwości, kurkuma to świetny „kosmetyk” dla Twojej skóry. Potwierdza to wiele badań. Nie tylko pomaga zwalczać problemy skórne takie jak trądzik czy przyspieszać gojenie ran. Kurkuma zadba o to, aby Twoja skóra była bardziej lśniąca.
  • Kurkuma może zapobiegać i walczyć z cukrzycąjedno z badań naukowych z 2009 roku wykazało, że kurkumina ma korzystne działanie obniżające poziomu cukru we krwi. badanie to wykazało, że kurkumina (aktywny składnik kurkumy) jest 400 razy silniejsza niż metformina – znany lek na cukrzycę. jednym z mechanizmów, dzięki którym kurkuma redukuje lub cofa symptomy cukrzycy jest jej silne działanie przeciwzapalne. wiele analiz wskazuje na to, że kurkumina zawarta w kurkumie znacząco obniża czynniki pro-zapalne – tnf-α oraz il-6, które występują przy cukrzycy.
  • Kurkuma na nieswoiste zapalenia jelit (IBD), które dotyka już kilku milionów ludzi. Najczęstszymi postaciami tej choroby są choroba Leśniowskiego–Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Szczegółowa analiza wielu badań oceniających wpływ kurkumy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego doprowadziła naukowców do twierdzenia, że pacjenci biorący kurkuminę w połączeniu z lekiem o nazwie mesalazyna doświadczają znacznie rzadziej nawrotów oraz pogorszenia objawów choroby w stosunku do osób, które nie zażywały kurkuminy.
  • Jedną z szeroko opisywanych właściwości kurkumy jest jej zdolność do uśmierzania bólu. W dużej części jej przeciwbólowe właściwości powiązane są z silnym działaniem przeciwzapalnym. Kiedy stany zapalne są zredukowane, również ból staje się mniejszy.

Jedyną trudnością w leczeniu kurkuminą jest jej niska wchłanialność. Dlatego właśnie Organiczna kurkuma True Veda, w składzie dodatkowo posiada ekstrakt z owoców czarnego pieprzu. Zawiera on piperynę, która pozwala na wzrost przyswajalności kurkuminy oraz ekstrakt z bardzo wysoką zawartością kurkuminoidów. 

Źródło: https://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/ 

ORGANICZNA TRIPHALA

Organiczna Triphala jest to suplement będący mieszanką trzech owoców: Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki), które od wieków są cenione i niezrównane w medycynie ajurwedyjskiej.

Amla- Amalaki: jej główne działania koncentrują się na płucach, żołądku, wątrobie i sercu. Jak można przeczytać o samej Amli jest bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów, flawonoidów a także karotenów. Amla znajduje się w czołówce źródeł najbogatszych w witaminę C. Za sprawą tanin zawartych w tym owocu, witamina C jest niewrażliwa na ogrzewanie i nie ustępuje rozpadowi w trakcie długotrwałego przechowywania.

Harada- Haritaki: owoc słynący z wysokiej zawartości aminokwasów. Ponadto w swoim składzie posiada kwas sukcynytowy, fruktozy, taniny i sitosterol. Jak donoszą badania, charakteryzuje się działaniami rozkurczowymi, które w efekcie prowadzą do obniżenia nadciśnienia tętniczego i pohamowania bolesnych skurczy jelit. Aprobuje te właściwości powszechne stosowanie owocu w schorzeniach serca, dolegliwościach związanych z układem krążenia a także w chorobach jelit.

Behada- Bibhitaki: wykazuje głównie prozdrowotny wpływ na takie narządy jak płuca, serce czy wątroba. Najbardziej znany ze zbawiennego wpływu na układ trawienny, jednak według tradycyjnej medycyny Ajurwedyjskiej stosowany również jest w przypadku astmy, anemii czy też wrzodów, jako że wykazuje silne działania przeciwwrzodowe, antybakteryjne i przeciwcukrzycowe.

  • Z najbardziej znanych właściwości, Triphala redukuje zaparcia, działa oczyszczająco i odżywiająco na cały układ trawienny.
  • Odtruwa organizm z toksyn poprawiając wchłanianie substancji odżywczych do organizmu.
  • Stosowanie suplementu usprawnia oczyszczanie z toksyn również wątrobę i krew.
  • Dołączenie Triphali do codziennej diety łagodzi pracę jelit przy ich zapaleniu oraz polepsza stan pacjentów cierpiących na uchyłkowatość jelita grubego.
  • Mieszanka tych trzech owoców stosowana jest w kuracji takich chorób jak: zapalenie jelita czy wątroby, owrzodzenie żołądka, gościec, bronchit, anemia, żółtaczka, hemoroidy, osteoporoza czy obstrukcje.
  • Skuteczna okazuje się być również w walce ze schorzeniami jelit, mowa tu o zespole wrażliwego jelita czy o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
  • Działa także dobroczynnie na układ krwionośny- obniża podwyższone ciśnienie krwi, zwiększa ilość krwinek czerwonych, usprawnia krążenie, stąd właśnie z powodzeniem stosowany jest ten suplement w trakcie leczenia cukrzycy.
  • Wykazuje działania pomocnicze przy odtłuszczeniu wątroby i serca.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, służy przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Ten niezrównany indyjski specyfik wspomaga pracę mięśni oraz serca, wpływa korzystnie na ogólną kondycję organizmu zwiększając siły witalne.
  • Ta mieszanka trzech wyjątkowych owoców świetnie radzi sobie w walce z różnymi wirusami i bakteriami, skutecznie izoluje organizm przed infekcjami, działa przeciwzapalne. Ponadto, jak wykazują badania prowadzone na indyjskich uniwersytetach, zmniejsza guzy nowotworowe i zwalcza komórki rakowe. 
  • Triphala szczyci się zbawienną aktywnością na oczy, paznokcie, włosy oraz skórę. Jej właściwości ułatwiają utrzymanie skóry w zdrowym, naturalnym kolorycie i blasku. Działa również zapobiegawczo na procesy starzeniu się organizmu, wspomaga jasność umysłu.
  • Korzystne działanie wykazuje również w obszarze systemu nerwowego, poprawia pamięć. Pozwala zachować dobrą kondycję psychiczną i mentalną, poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych. 
  • Trójziołowy indyjski suplement działa kojąco przy zapaleniu spojówek, osłabionym widzeniu oraz innych schorzeniach dotyczących oczu. 
  • Dobroczynne działanie składu Triphali przydatne okazuje się także w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak: krwawienie dziąseł, artretyzm, cukrzyca, nieżyt żołądka, niestrawności, gruźlica, alergie czy ogólne osłabienie.
  • Skutecznie pomaga niwelować nadwagę.
  • Stosowana jest w leczeniu tłuszczaków.
  • Jest pomocna przy usuwaniu kamieni z dróg moczowych.
  • Regularne stosowanie suplementu przyspiesza odbudowę nabłonka.

Udostępnij wpis:​

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.